Çin'de infaz edilen mahkûmların vücutlarından alınan organlar dünyanın tepkisini çekerken, organları alınanları çoğunluğu müslümanlardan oluşuyor.Kızıl Çin'in görülmemiş işkenceleri ve sömürüsüyle adeta inim inim inlemekte olan müslümanların çilesi öldükten sonra da devam ediyor.
İnsanlar maddi manevi köklerinden koparılırken, dünyanın gözü önünde asimile ediliyor. Ölü ve yaralı sayısının dahi bilinmediği topraklarda Çin'in idam cezaları yıllardır eleştirilerin odağında.
Dünyanın hiçbir ülkesinde Çin'deki kadar insan idam edilmediği gibi infazların tam sayısı ise bilinmiyor. Zira “Çin'de idam edilen kişilerin sayısı bir devlet sırrı gibi saklanıyor. Dışarıya sızan bilgilere göre 2011 yılında Çin'de yaklaşık 4 bin kişiden fazla kişinin idam edildiği, infazı gerçekleşenlerin neredeyse tamamının müslüman olduğu biliriliyor..MÜSLÜMANLARIN ORGANLARI RIZASI DIŞINDA GASPEDİLİYOR
İnsan hakları örgütleri açıklanmayan rakamların çok daha büyük olduğundan endişe ederken infaz edilen müslümanların organları kimseye sorulmadan alınıyor. “Çin'de idam edilenlerin organları, nakillerde en önemli kaynak durumunda. Hatta devlet makamları da bunu kabul ediyor. Çin'de ilk organ nakilleri ise 1970'lerin başında yapılmaya başlandı. Büyük paraların döndüğü organ gaspında, Çin'in zenginlerinin yanısıra dünya ülkelerine satılmak amacıyla idam edilen mahkumlardan alınıyor. Bir başka gerçek ise hiç bir Çin vatandaşı, organ bağışında bulunmuyor.
Organ bağışı kültürel tabu
“ Çinliler ölümden sonra insanın dünyayı terk ettiğine ve başka bir dünyaya adım attığına inanır, dolayısıyla insanın organlarını kaybetmemesi gerekir. Bu yüzden bağışta bulunanların sayısı çok düşük. Ve bu da bir şekilde müslümanlardan idam edilenlerin organlarını almaya yönlendiriyor"
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) idam edilen mahkûmlardan organlarının alınmasını 25 yıldır eleştiriyor. Uluslararası Af Örgütü'nden Roseanne Rise "Mahkûmların bu kararı verecek kadar bağımsız ve özgür olmadıkları konusunda endişelerimiz var. Çünkü devlete tabi oldukları bir cezaevinde kalıyorlar ve günlük gereksinimlerini devlet karşılıyor" diyor.
Yeni organ bağışı sistemi
Çin hükümeti yaptığı son açıklamada infaz edilen kişilerin organlarının alınmasını engelleyeceğini duyurdu. Ancak şimdiki işleyiş 2015 yılına kadar yürürlükte kalacak. Devlet de bu zamana kadar halkı organ bağışı konusunda teşvik edecek, nakiller için bir ağ oluşturulacak, vatandaşları bilgilendirecek. Çinlilerin büyük çoğunluğu organ bağışı için nereye başvuracakları nasıl kayıt olacakları konusunda bilgisiz. Ne var ki gençler yaşlılardan farklı olarak organ bağışına daha açık durumda.