26 Nisan 2012 Perşembe



1.Bu mesaj kim tarafından oluşturuldu ?


Haberin biri Takvim diğeri Radikal gazetesi muhabirleri , genel yayın yönetmenleri ,editörlerince hazırlanmıştır.




2. Dikkatimizi çekmek bizi etkilemek için hangi teknikler kullanılmıştır?
Takvim gazetesinde ön plana çıkmış  acıklı bir fotoğrafla dikkatleri çocukların üzerine çekmiş, 'ÇÖPE GİDEN VİCDANLAR'  şeklinde okuyanları olumsuz bir ifadeyle yönlendirir.Yani dikkati çeken bir başlıkla yazısını okutmak istemiştir. yazılar fotoğrafın üstündedir böylece fotoğrafı öne çıkarmıştır.


Radikal gazetesinde yine dikkat çekici bir fotoğraf var. Başlık kırmızıyla bizim dikkatimizi çeker.'ÇÖP EVDEKİ GÜLER YÜZ '  başlık benim çok dikkatimi çekmedi çarpıcı bir başlık olmamış.Ama fotoğraf büyük ve başlığa çok uygun olduğu için okunabilir. 


3. Başkaları bu haberi  daha farklı nasıl anlamıştır?
Kimsesiz olduğu için yalnız ve çöplükte yaşamak zorunda kalan  üç kardeşin hazin durumu şeklinde anlamış olabilir başlık bizi o yöne götürüyor.
Radikalde çöplükte olduğunun farkında bile olmayan hayata hala gülücükler şaçan  minik çocukların anlatıldığı bir metin olarak algılamış olabilirler. Sanki diğer habere göre daha olumluymuş gibi algılanıyor.


Takvimde kameraya ağlamaklı çekilmiş bir çocuk daha büyük duran abisi (galiba)  sanki onu koruyan tek kişi oymuş gibi çekilen bir fotoğrafı gören ve başlığı da okuyan kişi 'vicdansızın teki çocuğunu çöplüğe bırakmış ama kabahat onda değil devlet baba bu çocuklara hiç mi sahip çıkmaz' diyebilir. başlık bizi olumsuz düşüncelere sevk ediyor.




4.Bu metinde hangi bakış açıları ön planda tutulmuş hangileri arka plana atılmıştır?


Takvimde Diyarbakır ili büyük yazılmış ve özellikle neden orada olduğunu bize düşündürtmüştür.(neden başka bir il değil?) ve özellikle psikolojik sorunlu bir annenin olduğu da vurgulanmış psikolojik sorunlu olduğu kesin mi yoksa dedikodu mu ? neden çöpe kilitlediği ya da attığı göz ardı edilmiş belki şizofrendi çocuklarını öldürecekti de sadece çöplüğe kilitlemekle kaldı  bunun nedenini bize  göstermemiş ya da gizlemiştir.


Radikalde ise  babalarının ortada olmadığı anneni psikolojik sorunlu olduğu ve dilencilikle geçindiği halde çocukların gelenlere gülümsediğini öne  çıkarmıştır. 




5. Bu haberde neler amaçlanmıştır?
Takvimde sahipsiz insanlar hatta bunlar daha çocuk sanki bunlar bir değil iki değilde çokmuş hissi uyandırdı bende. aileden uzaklaşmış çocukların dramına dikkat çekmiş.


Radikalde bu masum çocukların her ne yaşanısa yaşansın hala gülümsediğini ve devletin onlara sahip çıktığını yazmıştır. burada da amaç devletin sahip çıktığını göstermek olabilir.


SONUÇ: Bir gazetedeki yazının eksiğini diğeri tamamlıyor. Ve böylece biz bütünü kendi zihniyetimizce yorumlayıp yazarın düşüncelerini süzgeçten geçiriyoruz amaç doğruyu aramak değil  burada bütünü görebilmektir.



5 Nisan 2012 Perşembe






Çocukların İnternet Kullanımları ve Onları Bekleyen Çevrim-İçi Riskler


Internet,çocukların dünyayı keşfetmeleri, öğrenmelerive eğlenmeleri için mükemmel bir ortamdır.Ancak, internet kullanımının özellikleçocuklara yönelik gözlenen bir takım riskleride bulunmaktadır ve bu risklerin varlığı unutulmamalıdır . Yasal olmayan, şiddet ve cinsellik içeren sitelere kolay erişim, tehlikeli insanlarla iletişim, oyunlara aşırıbağımlılık başta gelen riskler arasındadır. Öte yandan uyuşturucu kullanımı ve terör gibi yasal olmayan yollara destek arayanlar Internet'i propaganda aracı olarak kullanmaktadırlar.
Çocukların müstehcen yayın ya da şiddet içeren internet sitelerine tesadüfen ve kolaylıkla girebiliyor olması, yaşına uygun olmayan görüntülerle karşılaşıyor olması, kimliği belirsiz ve tehlikeli kişilerce kandırılma ya da taciz edilme ihtimali tüm yaşantılarını etkileyecek ve kalıcı izler bırakacak sonuçlar doğurabilmektedir






İnternetin olası tehlikeleri yüzünden çocuklara internet kullanımını yasaklamak ise etkisiz ve yanlış bir davranış olacaktır.
Ailelerin, internet kullanımı, internette kendilerini ve çocuklarını bekleyen tehlikeler konusunda bilinçlenerek çocuklarını yönlendirmeleri bu açıdan büyük önem taşımaktadır




İnternet ortamında çocukların karşı karşıya kalabileceği
Teknik zararlar,
yasadışı içeriğe maruz kalma,
çevrim-içi ortamlarda çocukların ve
gençlerin kendilerinin ya da ailelerine ait
kişisel bilgilerin eposta, sohbet programları,
vb. aracılığıyla üçüncü şahısların eline
geçmesi,
internet üzerinden ebeveynlerinin kredi kartı
ile onlardan habersiz alışveriş yapabilme,
kendilerinden yaşça büyük ve kötü niyetli
kişilerle haberleşebilme
gibi riskler çocukların bilgisayar ve internet kullanımı sırasında başlarına sorun açabilecek durumlardan yalnızca bir kaçıdır.


İnternet kullanımı ile ilgili kararları aileler çocuklarıyla birlikte almalıdırlar. İnternetin ne zaman ve nasıl kullanılabileceği, ne tür bilgilerin paylaşılabileceği, nelerin paylaşılmamasıgerektiği, hangi sitelere girilmemesi gerektiği gibi internetin kullanımı sırasında uyulması gereken kurallar açıkça ortaya konulmalıdır

    
Çocuklar İnterneti;
okul işleri (%92)
eğlence - video klip izlemek (%59)
oyun oynamak (%49)
arkadaşları ile sosyal ağlarda paylaşımda
bulunmak (%48)
haberleri okumak ya da izlemek (%40)
müzik ya da film indirmek (%40) için
kullandıklarını belirtmişlerdir.
Anlık ileti göndermek, e-posta ve sosyal ağa  bağlanmak gibi İnternet üzeriden yapılan tüm iletişim tabanlı faaliyetler birlikte incelendiğinde ise Türk çocukların Avrupa’daki diğer çocuklara göre yaklaşık %44’e %60 oranıyla bu tür etkinliklere daha az zaman ayırdığı gözlenmiştir.




Araştırmada çocukların İnternet ortamında karşı karşıya kaldıkları bazı risklerin ebeveynler açısından yeterli oranda önemsenmediği görülmüştür. Ebeveynlerin sadece %9’u çocuklarının cinsel içerikli mesaj aldığını ve %2’si çocuklarının mesaj gönderdiğini bildirmiştir İnternet kullanımı konusunda çocukları bilgilendirmek açısından ebeveynlerin büyük bir çoğunluğunun çocuklarına yol göstermeye çalıştıkları görülmüştür. Ebeveynlerin bazıları bilgisayara filtre programı kurduğunu, diğerleri (üçte birinden daha azı) ise çocuklarının ziyaret ettiği İnternet sayfalarını takip ettiğini belirtmiştir. Avrupa’da Türkiye verilerine göre çok daha az sayıda ebeveyn filtre kullandığını veya çocuklarının İnternet etkinliklerini takip ettiğini belirtmiştir.




3. Tartışma, Sonuç ve Öneriler
Çevrim-içi erişim ve kullanım olanaklarının artması çevrim-içi risklerin de buna paralel olarak artmasına yol açmıştır. Çevrim-içi kullanım olanaklarının güçlendirilmesi bu ortamda bulunan kaynakların etkili bir şekilde kullanılabilmesi için tek başına yeterli değildir. Öte yandan çevrim-içi risklerden koruma politikalarının da dengeli olarak geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Çevrim-içi riskleri azaltmak için uygulanan stratejiler ve yöntemler var olan riskleri azaltırken aynı
zamanda çocukların çevrim-içi fırsatlarını da azaltabilir. Bu durum ayrıca çocukların belli düzeydeki risklerle mücadele edebilmeyi öğrenme olanağını da sınırlandırabilir.






Çocukların ve gençlerin çevrim-içi etkinliklerden olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlemek için gerekli düzenlemelerin yanı sıra bilinçlendirme çalışmaları da yürütülmelidir. Bu düzenleme ve çalışmalar sayesinde olumlu yönde çevrim-içi deneyimlere yönlendiren nitelikte politikalar ile çocukların ve gençlerin gelişimine katkıda bulunma ve riskleri azaltma söz konusu olabilir. Çocukların ve gençlerin, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili ve verimli şekilde kullanımlarını sağlamak için okulların yeterli donanımla donatılmaları ve öğrenme etkinliklerinin internet teknolojililerini kullanma becerilerini kazandırmaya yönelik çalışmalar içermesi önemlidir. Eğitim düzeyi ile internet kullanım düzeyleri arasındaki olumlu ilişki nedeniyle eğitim olanaklarının artmasıyla internet kullanımının kapsamı ve boyutları da artacaktır. Çocukların ve gençlerin çevrim-içi ortamlarda istenmeyen, yani riskli durumlarla karşılaşmalarını engellemek için kişisel koruma önlemleri desteklenmelidir. Yasaları uygulayıcı birimler, çocuklara dönük web sitesi tasarımları ve kullanışlı arayüzler, güvenli arama yöntemleri, içerik ve servis sağlayıcılar, çevrim-içi güvenlik kaynakları gibi çeşitli şekillerde düzenlenen çevrim-içi ortamda çocuklar daha kolay bilinçlendirilebilecektir.
                  

Ebeveynler; çocukların ve gençlerin çevrimiçi ortamlarda karşılaşabilecekleri istenmeyen durumlar açısından güvenliği sağlama konusunda öncelikli sorumlulardır. Buna rağmen çeşitli çalışmalarda ulaşılan bulgular ailelerin gerekli bilinç düzeyinden uzak olduğunu göstermektedir . İnternette karşılaşılan her durumun üstesinden gelmek mümkün olmayabilir. Bu yeterliliğe sahip olabilmek için İnternet okur-yazarlığı ile ilgili becerilerin de belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. İnternetin olumsuzlukları ve internette çocukların karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceğiyle ilgili olarak çocuklara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır
             

Bu bilgilendirme çalışmalarının yapılabileceği en uygun ortam ise okullarımızdır. Okullarımızda bu tür etkinliklerin yapılabileceği en uygun ortam ise Bilişim Teknolojileri (BT) dersidir. Bu doğrultuda, okullarda BT dersine gereken önemin verilmesinin önemli olduğu hatırlatılabilir. Seçmeli olan BT dersi öncelikle zorunlu ders haline getirilmeli ve dersin içeriğinde de bu tür bilgilendirici hususların ele alındığı düzenlemeler yapılmalıdır.



4. Kaynakça
[1] Aktaş-Arnas, Y. (2005). 3-18 Yaş grubu
çocuk ve gençlerin interaktif iletişim
araçlarını kullanma alışkanlıklarının
değerlendirilmesi. The Turkish Online
Journal of Educational Technology, 4(4),
article 9. [Çevrim-içi:
http://www.tojet.net/articles/449.pdf], Erişim
tarihi: 29 Aralık 2010.
[2] Bilgin, Z. (2007). Çocuk istismarı ve İnternet.
A. Ünlü, M. Afacan ve M. A. Sözer (Der.)
İSREF Perspektif: Çocuk Suçluluğu ve
İstismarı, 83-84. Glen Allen, VA: ISREFİnceleme
ve Stratejik Araştırmalar Forumu.
[Çevrim-içi:
http://www.isref.org/objects/assets/perspectiv
e/pdf/Cocuk_Suclulugu_ve_Istismari.pdf],
Erişim tarihi: 25 Kasım 2010.
[3] Bolışık, B. ve Muslu, K. G. (2009). Çocuk ve
gençlerde İnternet kullanımı. TAF Prev Med
Bull, 8(5), 445-450
[4] Canbek, G. ve Sağıroğlu, G. (2007).
Çocukların ve gençlerin bilgisayar ve internet
güvenliği. Politeknik Dergisi, 10(1), 33-39.
[5] Çınkır, Ş. ve Tan, E. (Moderatör) (2010).
Eğitim ortamlarında güvenlik sorunları:
Nedenler ve sonuçları çalıştayı sonuç raporu.
2. Risk Altında ve Korunması Gereken
Çocuklar Uluslararası Sempozyumu “Güvenli
Çevre-Güvenli Okul”, Çalıştay Sonuç
Raporları, 2-10. Polis Akademisi Başkanlığı,
Önleyici Hizmetler ve Çocuk Suçluluğu
Araştırma Merkezi ve Emniyet Genel
Müdürlüğü, Asayiş Dairesi Başkanlığı Çocuk
Şube Müdürlüğü. 24-26 Nisan 2010, Ankara.
[Çevrim-içi:
http://www.cocuksempozyumu.info/2010.asp
], Erişim tarihi: 25 Kasım 2010.
[6] Çocuk Aklı (2010). Türkiye’de çocuklar için
İnternet ne kadar güvenli? Araştırma raporu.
[Çevrim-içi:
http://tr.cocukakli.com/Haber.aspx?id=87],
Erişim tarihi: 21 Kasım 2010.
[7] EU Kids Online II Türkiye (2010). Avrupa
çevrimiçi çocuklar araştırma projesi Türkiye
sonuçları.
  İnternet Kullanımları ve Onları Bekleyen İçi Riskler 1, Aygül ÇELİK2, Süleyman Sadi SEFEROĞLU3
1
Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Ankara
2
Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Ankara
3
Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Ankarakcelen@hacettepe.edu.tr, aygulcelik@hacettepe.edu.tr, sadi@hacettepe.edu.tr




ÇÖZÜM VE ÖNERİLER

Aile çocuğun internette maruz kaldığı sorunlarla bilgilendirilmeli ayriyeten çocukta bu konuda bilgi sahibi olmalı
Filitreli internet kullanımına geçmeli ve böylece çocukları sorunlardan koruyabilelim
 Çocuklar kendilerinden büyük ve tehlikeli kişilerle irtibata geçebilir bu konuda aile devreye girmeli çocuğa talı ve anlaşılır dille olabilecekler anlatılmamalı çocuğun sadece tedbirli olması sağlanmalı internetin nimetlerinden soğutulmamalı çok yönlü düşünmeye sevk edillerek çocuğun bütünü görmesi sağlanmalı tabi hangi yaş grubunda olduğu önemli çocuğun seviyesine inilmeli ve alınacak tedbirler çocukla beraber düşünülmeli katı tedbirler etkili olamayabilr.
 Bilgisayarı evin görünen bir yerine koymalıyız. Çocuk odasına bilgisayar koymamalıyız. ve böylece onu daha iyi kontrol edebiliriz.

 




Fatma Kübra ÇELEN